Vakman Charles van Commenée deelt kennis en reikt meerkamptips aan

door Bert Vreeswijk

 

Inleiding

In 2022 ging atletiekcoach Charles van Commenée (1958) na 45 jaar actief en zeer succesvol te zijn geweest als sportbestuurder en atletiekcoach in diverse rollen met pensioen. Vanaf 2018 tot en met 2022 was hij als hoofdcoach nog verbonden aan de Atletiekunie, maar ging daarna op 1 oktober 2022 op 65-jarige leeftijd met pensioen. Charles van Commenée kan met recht terugkijken op een fantastische sportcarrière en heeft dan ook zijn sporen als trainer/coach in zijn lange nationale- en internationale atletiekloopbaan dik verdiend. Charles vertelde dat hij als jonge trainer – hij begon als coach van de C-D junioren van Atletiekclub Sagitta – leergierig was en veel heeft opgestoken van ‘oude rotten’ in het trainersvak. Zo noemde hij o.a. zijn leermeesters, Sjef Swinkels en ook Wil Westphal in het begin van zijn trainerscarrière, vakmensen die hem een theoretisch fundament gaven. 

Charles en Ronald Vetter kijken met tevredenheid naar de prestaties van Anouk Vetter.
foto: Erik van Leeuwen

Later was dat Herman Buuts – trainingscoördinator van de Atletiekunie in 1981-1985 –die hem echt het gevoel gaf dat hij talent had als trainer, wat hem veel zelfvertrouwen opleverde. Hij zei daar eens over: ‘Ik geloof overigens, dat het voor elk jong mens belangrijk is om positieve feedback te krijgen en ik adviseer dan ook bij het coachen van jonge atleten en coaches dit goed voor ogen te houden!’ Van Tudor Bidder heb ik ook veel geleerd, wij waren collega’s in de eerste periode (2000-2004) dat ik voor de Britse atletiekbond werkte.

              

Werken in een woelige atletiekwereld

Charles van Commenée koos als bevlogen atletiekcoach niet altijd voor de makkelijkste weg in de soms woelige atletiekwereld. Hij is altijd een perfectionist geweest die niet bang was voor confrontaties. Hij was in zijn handelen streng, confronterend maar rechtvaardig, en zo handelde hij altijd in het belang van de atleet en de atletieksport. Nog steeds kan Charles het atletiekwereldje niet helemaal loslaten en is hij, zij het op bescheiden schaal aan de zijlijn, nog altijd actief als assistent-coach van de succesvolle zevenkampster Anouk Vetter, die onder de bezielende leiding van haar vader  Ronald Vetter op het WK in Eugene in 2022 nog haar eigen Nederlandse record uit 2020 aanzienlijk aanscherpte tot een formidabel totaal van 6867 punten. Daarnaast is hij als assistent-coach betrokken bij de Britse topzevenkampster Katharina Johnson-Thompson, wereldkampioene (6740 punten) van 2023.

 

Charles van Commenée deelt zijn kennis met ons

Zo kruipt het bloed van deze atletiekliefhebber pur sang waar het niet kan gaan en blijft hij aan de zijlijn betrokken bij topatletiek en in het bijzonder zijn grote liefde de meerkamp. Over zijn kennis en kunde bestaat geen enkele twijfel en om die reden vroeg ik hem om voor het door mij in 2016 uitgebrachte zevenkampboek Van A tot Zevenkamp in woord en beeld een bijdrage te leveren. Voor onze lezers en meerkampliefhebbers/sters publiceren wij dit door Charles geschreven wetenswaardige artikel. In de hoop dat vele jonge meerkampatletes en meerkamptrainers er hun voordeel mee kunnen doen. Hieronder volgt zijn enthousiaste betoog waarvoor wij hem erkentelijk zijn.

 

============================================

                      

DE GROTE MEERKAMPPUZZEL

Een topzevenkampster heeft niet alleen de mentale capaciteiten van een concertpianiste en de bewegingstechniek van een circusartieste. Zij dient ook te beschikken over de snelheid van een antilope, de kracht van een beer, de longen van een paard en de rankheid van een gazelle. Nu heeft die antilope niet het uithoudingsvermogen van dat paard en die beer niet de rankheid van een gazelle. Zij zijn beperkt. En daar zit precies de uitdaging in de training van een zevenkampster: de benodigde eigenschappen gaan weliswaar niet hand in hand maar moeten toch verenigd worden. Het is geen eenvoudige puzzel om de soms tegenstrijdige eigenschappen (en technieken) gelijktijdig te ontwikkelen. Gelijktijdig, omdat het niet loont om bijvoorbeeld eerst 3 jaar je uitsluitend te richten op techniek, dan 3 jaar op kracht en daarna pas op snelheid. Belangrijke ‘windows of opportunity’ in de ontwikkeling van de atlete worden op die manier gemist en zullen niet meer ingehaald kunnen worden.

 ‘Wat de achtjarige verzuimt om te leren, kan de achttienjarige niet meer inhalen’  

                 M. Hetherington, pedagoog en auteur

 

Het lijf moet voorbereid worden (snel, sterk, handig, robuust) voordat het later, op ongeveer 20-jarige leeftijd, blootgesteld wordt aan veelvuldige en hoge piekbelastingen (‘First build the gun before you fire the bullet’). Intelligente planning is dus belangrijk. En om goed te kunnen plannen, meer nog dan bij de planning van andere atletiekonderdelen, is een groot inzicht en begrip van de principes binnen de algemene trainingsleer nodig! Niet alleen om progressie over de jaren heen te realiseren maar ook om blessurevrij te blijven. Dit laatste aspect is vaak een onneembare horde gebleken voor zeer talentvolle Nederlandse junioren op weg naar de internationale top op seniorenniveau. Dit begrip is nog meer nodig op het moment dat er aangepast en geïmproviseerd dient te worden tijdens de training (pijntjes, weersomstandigheden, beschikbaarheid accommodatie, terugkomen na blessure). Dan kan er niet teruggevallen worden op een boek en is geen handleiding beschikbaar. Op die momenten kunnen ten aanzien van de verhouding belasting-belastbaarheid gemakkelijk fatale beslissingen worden genomen die carrière-bedreigend kunnen zijn.

‘Ik had het geluk dat ik Charles van Commenée als coach aan mijn zijde vond, die heeft het beste in mij naar boven gehaald’

Denise Lewis, Olympisch kampioene zevenkamp in Sydney 2000

links:
Denise Lewis als commentator voor de BBC tijdens de WK indoor in Glasgow 2024

rechts:
Denise Lewis, olympisch zevenkampkampioene Sydney 2000, waar Charles van Commenée haar coach was 1

Hoe weinig is genoeg

Bij negen tot twaalf trainingseenheden per week zou de insteek dus moeten zijn: hoe weinig is genoeg? Om optimaal rendement te halen uit elke training, en dus ook blessurevrij te blijven, moet je heel goed weten hoeveel hersteltijd er nodig is bij de ontwikkeling van de diverse vaardigheden en eigenschappen. Die varieert tussen een paar minuten (vingers) tot 72 uur (zware krachttraining benen). Zo zou je kunnen besluiten wel 5 keer per week kunnen kogelstoten maar is het onverstandig meer dan (1-2) keer per week maximaal speer te werpen in verband met stress op banden en pezen in elleboog- en schoudergewricht. Het is ook niet raadzaam om maximale snelheid (sprint, horden) meer dan twee keer per week op het programma te zetten. Maar lopen tegen de anaerobe drempel aan (800m) zou je in principe in bepaalde perioden vier keer per week kunnen doen (logischer is 1-2 per week), zeker als op zachte ondergrond wordt gelopen. Als je al het loopwerk optelt is meer dan 5 keer per week (horden)lopen vragen om problemen.

Zo wordt het trainingsschema enerzijds bepaald door de beoogde progressie en anderzijds door de benodigde hersteltijd voor het bewegingsapparaat en de verschillende energiesystemen. Om goed te kiezen tussen de diverse trainingsbouwstenen dient de puntentabel goed begrepen te worden. Niet de score per onderdeel is relevant maar de te winnen punten per meeteenheid (cm, sec). Zo moet, als voorbeeld, de vraag gesteld worden: hoeveel ‘kost het’ om 0.4 sec sneller te lopen op de 200m versus 3 cm bij hoogspringen of 1,5 meter bij speerwerpen? Alle 3 opties leveren 35-40 punten op, maar alle drie hebben een verschillende prijs (tijdsinvestering, blessurekans). Deze is per individuele atlete verschillend. In de afweging moet de ontwikkelingsfase van de sporter meegenomen worden. De training van de junior moet bovenal gericht zijn op snelheidsontwikkeling en het leggen van een mechanisch sterke basis op 20-jarige leeftijd. De training van de senior is vooral gericht op winnen van de concurrentie.  

                          

Cross-overeffect

Bij dit alles is het goed rekening te houden met het feit dat er een cross-over-effect is tussen een aantal onderdelen. Wordt de atleet explosiever in algemene zin, dan wordt daar in principe in 6 onderdelen van geprofiteerd. Als trainer zoek je dus overlap tussen de diverse onderdelen (ook in techniek en ritme) en de motorische eigenschappen die benodigd zijn voor de verschillende onderdelen. Maar explosiever worden zonder een fatsoenlijke techniek in bijvoorbeeld de springnummers levert (vrijwel) geen puntenwinst op. Kortom, technische ontwikkeling en conditionele ontwikkeling kunnen niet op elkaar wachten. Er is dus een solide meerjarenplanning nodig. En van daaruit kom je via een aantal stappen (jaarplanning, micro cycli) tot de planning van een enkele training. Hierbij is het aan te raden het volgende te vermijden:  

- kracht of uithoudingsvermogen voor techniek of snelheid
- de combinatie hoogspringen – verspringen                                                               
- 3 explosieve onderdelen (met uitzondering van kogelstoten)                                                              
- te snel naar de hoogste intensiteit                                                                              
- veronachtzamen van de eerste pijnsensaties in hamstrings, elleboog en achillespees

Zevenkampwinnares op het WK Boedapest 2023 Katharina Johnson-Thompson geflankeerd door Anna Hall (zilver) en Anouk Vetter ( brons). Zowel Anouk als Katharina worden bijgestaan door assistant-coach Van Commenée

foto: Erik van Leeuwen

Vijf tips voor de top

  • Benadruk het overeenkomstige ritme van een aantal onderdelen (hoog, ver, speer)
  • Oefen geregeld dat je slechts 3 pogingen hebt (inclusief het scenario dat je nog slechts 1 poging hebt na twee ongeldige pogingen)
  • Reserveer 5-10 minuten mentale voorbereidingstijd voor elke trainingseenheid. Visualiseer het specifieke doel van de training en ook alle wedstrijdscenario’s. Doe dat in complete rust
  • Doe het gehele jaar blessurepreventieve oefeningen (lage rug en rotatorcuff 1) , minimaal 2 keer per week) en laat algemene oefeningen regelmatig terugkomen (warming up!)
  • In de gym: afgezien van de blessurepreventieve en stabiliserende oefeningen, voer elke herhaling bij elke oefening zo explosief mogelijk uit. Denk vooral  aan snelheid in de gym.

 

‘De meerkamppuzzel oplossen is voor een coach één van de mooiste dingen van zijn vak’

Charles van Commenée

 

 

Over Charles van Commenée

Geboren:  22-06-1958 te Amsterdam                                                                                                            

Opleiding: Academie voor Lichamelijke Opvoeding                                            

Loopbaan:                                                                                                                       

1977-1987: Clubcoach verschillende clubs                                                                              

1984-1996: Clubcoach en trainingscoördinator van AV Lycurgus                                                

1992-2000: Vakgroepcoördinator werpdiciplines, tevens bondscoach van de zevenkamp, Atletiekunie                       

1996-2000: Vakgroepcoördinator tienkamp en zevenkamp, Atletiekunie

2000-2004: Technisch directeur spring- en meerkampdisciplines Britse Atletiekbond.                                                               

2008: Chef de mission Nederlands Olympisch Team zomerspelen in Peking                                                                                                          

2008-2012: Hoofdcoach van de Britse Atletiekbond                                                                 

2012-heden: Public Speaker                                                                                           

2014-2018: Technisch directeur en prestatiemanager NOC*NSF                                                                                         

2018-2022: Hoofdcoach van de Atletiekunie                                                                        

2022-heden: o.a. assistent-coach van o.a. topmeerkampsters Anouk Vetter en Katharina Johnson-Thompson

 

Enkele hoogtepunten en bijzondere vermeldingen uit zijn carrière;

*Zijn coachrol bij de mondiaal behaalde medailles van de zevenkampsters  Denise Lewis (goud O.S. in Rio 2000), Kelly Jade Sotherton (brons op de O.S. in Athene 2004), Katharina Johnson-Thompson (2x goud op de WK’s in 2019 te Doha en in 2023 te Boedapest), Anouk Vetter (zilver op de WK in Eugene) en de Chinese kogelstootster Huang Zhihong (2x goud, wereldkampioene in 1990 en 1991).

*De behaalde successen van de Britse atletiek tijdens de O.S. in 2012 te Londen.                                                                                                                  *De 8 behaalde medailles van de Nederlandse atletiek tijdens de 32ste editie van de O.S. in Tokio 2021.                                                                                  *Als eerste buitenlandse coach opgenomen in The Britisch Hall of Fame.

                  

Bronnen                                                                                                                           

Commenée, Charles van, Handboek Topsport, Uitgeverij Arko Sports Media BV, 2023                                                                                                          Loo, Hanno v/d en Vliet, Pieter van, Sportgericht, (4 delen), Charles van  Commenée ‘De vulkaan’ spreekt, 2014

Vreeswijk, Bert, Van A tot Zevenkamp in woord en beeld, eigen beheer, 2016.                                                                                                                    

 

1) De totale schoudermusculatuur die bij de werpbewegingen een belangrijke rol speelt.