Prachtige topatletiek in Götzis
Door Michel van Eijkelenburg
Morgen beginnen zowel de mannen als de vrouwen aan hun tweedaagse meerkamp om de wereldtitel. Vier maanden geleden duelleerden een aantal kanshebbers ook al – in het mekka van de meerkamp. Een impressie van dat weekend.
Het laatste weekend in mei 2019, Götzis. Een flink dorp in het Rijndal in Oostenrijk, tussen het Bodenmeer en Liechtenstein. Een klein knus atletiekstadion. Een groot deel van de wereldtop is weer bijeen voor de jaarlijkse Hypo-Meeting, al tientallen jaren ook wel het officieuze WK meerkamp genoemd.
Götzis betekent meerkamp, alleen maar meerkamp. Hier acteren de veelzijdige helden en heldinnen van de atletiek niet in het bijprogramma, maar genieten ze twee dagen lang de volle aandacht van iedereen. In het verleden zijn hier wereldrecords verbeterd.
Ongetwijfeld komen namen als Roman Sebrle en Jessica Ennis de lezer bekend voor. Eens vochten de kemphanen Daley Thompson en Jürgen Hingsen hier hun titanengevechten uit. Tegenwoordig zijn Damian Warner en Nafi Thiam de grote namen.
Voor topmeerkampers begint elk jaar weer het zomerseizoen in Götzis. Opvallend vaak mooi weer, een hoogstaand deelnemersveld, en 10.000 toeschouwers die niet alleen enthousiast maar ook deskundig zijn en die twee dagen lang voor een geweldige meerkampsfeer zorgen. Een sfeer die de wereldtoppers graag komen opsnuiven. Hier wil iedereen zich testen en/of kwalificeren voor het grote toernooi later in de zomer: EK, WK of Olympische Spelen.
Dit jaar stonden bij de tienkamp onder anderen aan de start: de sterke Duitsers Kazmirek, Freimuth en Kaul, de Esten Uibo en Oiglane, en de ervaren Rus Shkurenyov. Van het Amerikaanse continent kwamen de Canadees Damian Warner en de geweldenaar Lindon Victor van het eiland Grenada. Wij Nederlanders waren benieuwd of Eelco Sintnicolaas zijn oude niveau nog eens zou kunnen terugvinden en of Pieter Braun zich verder zou kunnen verbeteren.
De zevenkamp moest het dit jaar stellen zonder de Belgische alleskunner Nafi Thiam. De regerend wereld- en Olympisch kampioene was nog herstellende van een blessure. Wel present de Britse Katarina Johnson-Thompson (in het meerkampwereldje gemakshalve KJT genoemd) en Carolin Schäfer, momenteel de enige sterke Duitse zevenkampster. Verder veel toppers uit West- en Oost-Europa en Amerika. Namens Nederland zagen we Nadine Broersen die terugkeerde na twee ellendige blessurejaren en de nog jonge Emma Oosterwegel die op het hoogste niveau debuteerde.
Zaterdagochtend, start van de tienkamp, en meteen een geweldige klapper. Op de 100 meter loopt Warner, die Götzis al een paar keer gewonnen heeft, een fantastische tijd van 10,12 seconden. Dit is de snelste tijd waar ook ter wereld in een tienkamp gelopen, het hele stadion is euforisch. En omdat de Canadees niet alleen razendsnel maar ook zeer veelzijdig is, belooft deze start veel voor een hoog puntentotaal zondag.
Ook bij het verspringen toont Warner zijn grote klasse (7,67 meter). Met de kogel doet Lindon Victor wat terug (16,02) en vervolgens springt de Est Uibo het hoogst van iedereen: 2,15 meter. Hier komt Eelco Sintnicolaas slechts tot 1,79 waarna hij de tienkamp verlaat, vermoedelijk geblesseerd. Ter afsluiting van de eerste dag perst Kazmirek er op de 400 meter een tijd van 47,33 uit. Na de eerste dag gaat Warner comfortabel aan de leiding. Pieter Braun presteert degelijk, maar door een mindere 100 meter (11,10) staat hij slechts negende.
Intussen laat KJT op de zevenkamp haar grilligheid zien: erg sterk op de loop- en springnummers maar ronduit zwak bij het werpen. Na de eerste dag staat ze wel afgetekend eerste, ze wordt gevolgd door de Amerikaanse vrouwen Kendell Williams (snel over de horden) en Erica Bougard. Nadine Broersen is nog wisselvallig: bij het hoogspringen (pr 1,94) komt ze niet over 1,80 meter, maar het kogelstoten wint ze zowaar.
Warner begint zijn tweede tienkampdag meteen weer goed: 13,64 op de 110m horden, daar kan niemand aan tippen. Discuswerpen wordt zoals verwacht een prooi voor Victor, hij scoort maar liefst 54,03 meter. Met de polsstok komt Uibo het hoogst (5,30) en levert Warner wat punten in (4,60). Bij het speerwerpen steelt de jonge Duitser Niklas Kaul de show met een afstand van 71,49 meter en verbetert Braun zijn pr tot 64,19 waarmee hij in het klassement stijgt van negen naar vijf. Op de afsluitende 1500 meter is het altijd de vraag wie na twee slopende dagen nog wat lucht over heeft. Deze keer is dat Kaul. De Duitser, die na het polsstokhoog nog slechts 16e stond, eindigt door zijn ijzersterke laatste twee onderdelen op de 4e plaats.
De algehele overwinning van de sympathieke Canadees Warner komt geen moment in gevaar, hij verzamelt 8711 punten. Op gepaste afstand eindigen Victor en Uibo als tweede en derde.
Bij de vrouwen consolideert Johnson-Thompson op de tweede dag haar leidende positie met verve. Ze wint het verspringen afgetekend met 6,68 meter. Bij het speerwerpen komt Ikauniece uit Letland zoals gebruikelijk erg sterk voor de dag. Maar direct daarachter zorgt de jonge Emma Oosterwegel voor een verrassing met een geweldige worp van 52,75 meter waarmee ze ineens in de top-tien van het klassement staat. Het laatste onderdeel, de 800 meter, is de schrik van vele zevenkampsters. KJT weet er echter wel raad mee en snelt in 2.08,28 naar de eindoverwinning. Ze scoort in totaal 6813 punten, dat is een nieuw pr voor haar en het is ruim 300 punten meer dan nummer twee Laura Ikauniece.
De Nederlanders:
Nadine Broersen wordt zevende, waarmee ze laat zien dat ze na alle tegenslagen van de afgelopen twee jaren terug is op het meerkamptoneel.
Via e-mail laat ze weten: ‘Ja ik ben hartstikke blij met mijn comeback hoor! Van tevoren absoluut voor getekend. Ik baalde wel even omdat veel onderdelen net de verkeerde kant op vielen. Maar ach, nieuwe meerkamp nieuwe kansen! Groetjes Nadine.’
Op de negende plaats eindigt zeer verrassend de Nederlandse debutante Emma Oosterwegel die een zevenkamp vol pr-verbeteringen heeft gedraaid en haar totaal-pr in één klap verbetert van 5839 naar 6247 punten. Ze krijgt van de organisatie zeer terecht het predikaat ‘rookie of the year’.
Pieter Braun loopt goed op de 1500m en hij behoudt daarmee zijn 5e plek in het eindklassement, met een puntentotaal niet ver onder zijn pr.
Pieter vertelt ons nog even hoe hij vijfde werd.